Aș vrea să-ti povestesc un mic fragment dintr-o discuție avută cu un prieten bun…
– Nu mă simt bine deloc, mă doare spatele îngrozitor dar nu am ce să fac, mâine trebuie să merg la serviciu.
– Vorbește cu cineva din departamentul de resurse umane, sigur te vor înțelege.
– Parcă nu-mi vine să spun cuiva că mă doare spatele, și că aș vrea să stau acasă o zi , două.Doar nu pot să cer colegilor mei să mă învoiască pentru treaba asta, bănuiesc că toată lumea are o durere de spate din când în când. Nu am auzit pe nimeni să stea acasă pentru așa ceva
– Faci cum simți tu însă eu cred că greșeți.
După alte câteva fraze am închis și ne-am urat o zi bună. De ce am vrut să-ți povestesc această scurtă discuție?
Mulți dintre noi purtăm o haină invizbilă dar foarte grea ce contribuie decisiv în scăderea randamentului nostru profesional. Fiind invizibilă, mulți dintre noi, nu ne dăm seama de existența sa, dar aceasta ne afectează randamentul profesional. Comportamentul prietenului meu este frecvent întâlnit având și o denumire științifică. Cary Cooper, un psiholog specializat în Management Organizațional la Manchester University din Anglia a numit pentru prima dată această atitudine comportamentală ca PREZENTEISM!!!
Acest termen descrie o persoană ce are un sentiment extrem de puternic de a merge la muncă aproape indiferent de cum se simte. În plus de asta, acest comportament se manifestă și prin dorința de a sta în mod periodic peste program spunând permanent „am treabă” și căutând în mod indirect să-și exprime loialitatea față de colegi și companie dar și a combate percepția negativă a colegilor în special celor superiori.
Care sunt problemele dezvoltate de prezenteism ?
Ei bine, această problemă stă la baza depresiei, dependențelor, contribuie semnificativ la scăderea moralului și crește riscul de accidente la locul de muncă în final conducând la mult mai cunoscutul sindrom al epuizării profesionale (Burnout).
Este important pentru sănătatea ta fizică, mentală, emoțională dar și pentru dezvoltarea ta profesională să ții cont de acest recomandări pentru a evita această capcană în care sunt din ce în ce mai mulți angajați.
1. Respectă-ți mereu programul stabilit în momentul angajării
2. Orice ar fi, acordă-ți o pauză de prânz de minim 45 de minute
3. Formează-ți o regulă și nu lucra în weekend !
4. Ridică-te și mergi acasă când programul s-a terminat
5. Dacă o durere musculo scheletală persistă mai mult de 7 zile – pornește investigațiile
6. Prioritizează-te! Nimeni nu este mai important decât tine
7. Practică mișcarea organizată de minim 3x / săptămână
8. Alege un sport care îți place și minim 1x/ săptămână – practică-l
9. Folosește toate zilele de concediu oferite de angajator într-un an
10. Când mănânci lasă telefonul la birou.
Aceste recomandări te pot ajuta în primul rând să reduci acest sindrom, care așa cum spuneam este prezent la majoritatea angajaților. Respectarea lor, îti va aduce foarte rapid o creștere a productivității și a stimei de sine dar și un echilibru în viața ta.
Acum ai aflat, exista o boală care te atrage la muncă și nu glumesc. Nu pune niciodata profesia înaintea sănătății tale indiferent de ce ai primă, sau avansare profesională ai avea, crede-mă ! NU MERITĂ!
Cu prietenie,
PS. Aștept să-mi spui dacă te-a ajutat acest articol și te rog, trimite-l și prietenilor tăi buni!